Februari och fjällsäkerhet

Januari har blivit februari och vi är fler och fler som börjar gå ut på fjället efter midvinterns dvala. Det finns mycket att göra på vinterfjället! Gå olika turer – tältturer, stugturer och dagsturer med fjällskidor. Snökite, toppturer, skoter, snöskovandringar, isfiske och hundspannsturer är några av alla aktiviteter man kan knyta till fjället. Förutom att alla olika aktiviteterna är väldigt roliga har dom även en sak gemensamt, de kräver en del kunskap och säkerhetsutrustning.

I januari var jag ute på en tolv dagars lång tur med fjällskidor. Vinterfjället är som en opålitlig kompis, eller kanske som en riktigt stark kärleksrelation. Ibland stålande och fantastisk, ibland stormande, arg och helt oförutsägbar. Under mina tolv dagar var det mest stormigt, snöigt, underkylt regn och förrädiska öppna bäckar. Jag stötte även på några människor där ute. Människor utan erfarenhet eller kunskap om vinterfjället. En del hade tänkt gå sommarleden, andra var inte alls förberedd på den fysiska strapatsen. Det fick mig att tänka både en och två gånger. Vad krävs det för att gå på fjället på vintern? Erfarenhet, säkerhetsutrustning som man kan hantera och respekt för naturen var det jag kände instinktivt.stek-0710.jpg

Vi börjar med det första; erfarenhet. Vad är erfarenhet? Klokhet, mognad, kännedom, lärdom och upplevelse är några synonymer. För mig är det en rad upplevelser nerpackad i en ryggsäck. Just den här ryggsäcken väger inte så mycket men kan trots det rädda liv. För att du ska få en ryggsäck fullpackad av erfarenhet från vinterfjället är det bra att börja med lättare dagsturer, utveckla dig med stugturer innan du kanske kan behärska flerdagsturer med tält- om det är det du vill. Alla är vi barn i början och att vara ute mycket är bästa sättet att lära sig. Jag brukar säga att de bästa turerna är de som faktiskt blir av. Kan du inte så mycket själv så börja med att följa med de som har varit ute förut. Gå en kurs eller välj turvänner med omsorg. Att lära av andras misstag är bra innan du själv gör dina.

Mina andra tanke då: säkerhetsutrustning –som du kan hantera. Många tror att friluftsliv handlar om de senaste prylarna och häftigaste kläderna.  Det är lätt att läsa på internet vad man behöver för att vara ute. Jag kan skriva en packlista, följer du den till punkt och pricka borde du vara säker och alltid klara dig på fjället. Eller? Nej, det är upp till dig själv att träna på att kunna hantera utrustningen. Att kunna hantera utrustningen gäller allt från stighudar till friluftskök, skidor och vindsäck. Helst ska du kunna hantera din utrustning med vantarna på, det är lätt att förfrysa fingrar när man fipplar med utrustning. Att ha med sig extra utrustning för att reparera skidor, laga kläder och annat som kan gå sönder under en flerdagstur är också klokt.

sikt-9864

Det sista och kanske det som får störst konsekvenser när du är ute. Att ha respekt för naturen. Det låter kanske väldigt banalt, löjligt och enkelt. Många jag stöter på verkar däremot inte ha just den pusselbiten. På vinterfjället kan det vara skillnaden på liv och död. Att respektera en storm, lavinfara eller stora mängder nederbörd kan göra det omöjligt för dig att ta dig fram som planerat. Det kan ställa till det på resten av din planerade tur. De flesta som besöker fjällen är begränsade av just tiden. Det är lov en vecka per år- då måste man utnyttja tiden på fjället maximalt. Man kan inte bli väderfast ett dygn, det hinner man inte med, har många som svar. Ängslan att inte hinna med fjället. Ja det är en paradox, fjället har stått på samma plats i tusentals år och lär inte gå någonstans de närmsta 100 åren heller. Så nej, det finns ingen rimlig anledning att chansa och ge sig ut i en snöstorm eller stora lavinfaror.

I Norge använder man sig av Fjellvettreglerna. Det är 9 olika saker att tänka på inför en fjälltur. Reglerna användes första gången 1952 och uppdateras ibland. De är skapade i samarbete mellan Den Norske Turisførening och Norges Røde Kors.  Jag tycker att vi i Sverige kan sakna den typen av information till fjällbesökare så jag har fritt översatt informationen som jag brukar använda mig av under föreläsningar om Fjällsäkerhet och Fjällvandring. Skärmavbild 2018-11-22 kl. 19.38.13.pngAndra saker att tänka på innan du ger dig ut på tur.

* Anpassa längden och svårigheten på turen efter dig själv eller gruppens svagaste länk. *Ge dig inte ut utan träning.
*Gå aldrig ensam. Att vara i en grupp gör dig starkare och mindre utsatt om något skulle hända.
*Lär dig mer om snö och laviner, läs mer på Lavinprognoser. Glöm inte att träna, träna , träna på dina lavinkunskaper.
*Läs mer hur du planerar en tur för andra i  tex Svenska Fjällklubbens årsbok 2018/2019.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s