Mot toppen!

Simona_Hrstkova_Skitouring_Kåttatjåkka_Riksgränsen_Niemho_6519_flat_low
Simona njuter av vårskidåkning i Riksgränsen. Foto: Nicklas Höglund 

Funderar du ibland på att lämna skidsystemet bakom dig, ta dina skidor och utforska fjällmassivet som ligger i bakgrunden- långt från köer, liftar och väl preparerade pister? Randonee , eller topptursskidåkning, är ett ny-gammalt sätt att njuta fjällen och skidåkningen. Tack vare stighudar turar man upp med skidorna till bergstoppen där den härliga snön ligger och bjuder på ett obegränsat antal av fantastiska puderlinjer. Det är något fångande i detta sätt att åka skidor. Även om det kan bli lite jobbigt att tänka på att man går upp i två-tre timmar och sen åker ner på 15 minuter… Men den där känslan av glädje, adrenalin, entusiasm och njutning efter åkningen är alltid belönade. Earn your turn, helt enkelt!

12000_10153414988058207_3097591110749379464_n
På väg upp mot Tväråklumparna. Foto:Nicklas Höglund

Att topptura är i och för sig det ursprungliga sättet att åka skidor på. Våra förfäder använde skitouring och skidåkning i fri terräng för att ta sig fram på vintern mellan olika platser. Idag kopplar vi det med frihet, åkning i djupt puder, njutning av orösad terräng och de fina vyerna eller med utmaning att kunna ta sig för eget maskin upp till toppen. Kanske lockar det med att slippa stå i kön till liften också?

 

Topptur blir numera mer och mer populärt men vad innebär det exakt och vilka utmaningar som står bakom detta?

Att topptura på ett säkert sätt är mer än att bara skaffa sig nödvändig utrustning, ta stighudarna och direkt börja tura. Utrustning är bara en av de viktiga faktorer som gäller när man lämnar skidsystemet. Bra fysiskt kondition, storlek av gruppen, val av terräng, lutning på fjället, tid på dagen, årstid, väderförhållande idag , igår och för en vecka sen- början av säsongen spelar en viktig roll för att kunna röra sig i fri terräng på ett säkert sätt. Det är inte bara lavinfara som man måste analysera hela tiden innan och under en dags åkning utan också terräng  variationer, grupp förflyttning, snöförhållande, ändring av väder..

Topptursskidåkning är inte längre en aktivitet bara för dem ”hårda” och ”coola”. Vem som helst som är relativt duktigt skidåkare kan börja med detta. Det handlar inte om att åka de tuffaste och brantaste slutningarna. Tvärtom.  Det handlar om att vara där ute. Att hitta tillbaka till naturen och tillbaka till sig själv. Ibland är själva vägen upp är viktigare än åkningen ner. Man får stanna, reflektera, hitta kontakt med naturen. Topptur är för mig är en viss typ av meditation, ett moment av absolut närvaro, glädje och där hittar jag min lugn och ro.

Funderar du också att prova topptura och veta hur det känns att Earn your turns? Det är ju perfekt eftersom vi planerar en Topptur helg i April där vi vill dela med dig våra erfarenheter, hjälpa dig med allt som behövs veta för att börja med denna aktivitet på säkert sätt och först och främst- ta dig med på ett härligt toppturs äventyr!

/Simona

Följ oss på www.strövtåg.se för mer information!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s