3 sköna dagsturer!

 

Många längtar redan nu efter vårvintern. Ni vet, när solen värmer, kvällarna ljusa, man tar långa fikapauser och den hårda skaren på morgonen. Ja, det gör vi också! Men det finns ingen anledning att vänta – man kan anpassa turerna efter vädret och hur länge vi har dagsljus nu. Här kommer tips på 3 sköna dagsturer i västra Jämtlandsfjällen!

 

  1. Lillhammaren 923 MÖH. Blåhammarens lillasyster. En fin tur när vädret är stabilt, ca 15 km – beroende på om man vill gå mot toppen eller runda hammaren. Det brukar vara lite mindre folk här än på den mer populära leden mot Blåhammaren. Det bästa med den här turen är en luftig utsikt och att du kommer snabbt upp på fjället.  Parkera bilen i Rundhögen, följ den markerade vinterleden mot Ulvåtjärn. Vill man gå upp på toppen är det bra att vika av innan man kommer till Väster-Tvärån. Är man inte ute efter en topptur är det fint att gå runt Lillhammaren på platån nedanför, innan man vänder ner mot bilen igen.

 

2. Geten runt. I början av Februari öppnar äntligen Storulvåvägen (väg 1019) igen!             Känner man sig trygg med karta och kompass är Getryggen runt en härlig tur! Längd ca 15 km. Antingen kan man börja att följa den markerade vinterleden mot vindskyddet i Ulvåtjärn som går lite mer i fjällbjörkskogen eller så kan man ta transportleden på Getryggens södra sida. Vik av på leden norrut mot Snasahögarnas vindskydd, mellan Getenryggen och Tväråklumparna finns ett fint pass som gör det enkelt att runda hela Geten. I passet är det inte ovanligt att det drar in låga moln, så karta och kompass är given utrustning att ha med.

IMG_1300.jpg

3. Skogstur. Rundhögen-bron i Sevedholm, ca 8 km. Kräker snön ner eller om det är hård vind är det här min givna favorittur! Att målet är en grillplats är inte heller av en slump. Packa med gott fika, en gammal klassiker för mig är farfarsmackor, grillade mackor helt enkelt. Fyll med ost, grönsaker, färska kryddor eller vad du själv gillar! Perfekt att ha i smörgåsjärnet- och man slipper vänta på glöd när man grillar. Ta med ved och lite varm choklad så är dagen gjord. Parkera bilen i Rundhögen och följ den markerade vinterleden mot Blåhammaren. När du kommer till bron över Enan, det kallas Sevedholm på kartan, finns ett vindskydd med grillplats och ett utedass.

När du är ute på vinterfjället är det vissa saker som alltid finns med i ryggsäcken. Vindsäck, spade, karta, kompass, extra värmetröja/dunjacka.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s